Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Andrahandskontrakt


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Andrahandskontrakt. Ett andrahandskontrakt innebär ett civilrättsligt avtal mellan den som hyr och den som hyr ut en bostad. Detta avtal ska reglera så att hyran inte kan ändras, samt innehålla uppgifter om de bägge parterna och hur lång tid kontraktet gäller. Den som vill hyra ut sin bostad med ett andrahandskontrakt måste som regel kontakta sin hyresvärd eller sin bostadsrättsförening för att höra om det är ok att hyra ut i andra hand. Vissa hyresvärdar går inte med på andrahandskontrakt, men då har man möjlighet att göra en ytterligare ansökning hos hyresnämnden. Man kan få tillstånd till ett andrahandskontrakt om man till exempel är sjuk eller har tillfälligt jobb eller studier på en annan ort än där man bor. Man kan också få lov att utfärda ett andrahandskontrakt om man tänker provbo som sambo.

Vad har man då för skyldigheter och rättigheter när det gäller andrahandskontrakt? Den första hyresgästen ansvarar för att hyran betalas in till hyresvärden och att den som står på andrahandskontraktet uppför sig bra. Den som står skriven på ett andrahandskontrakt kan faktiskt i värsta fall orsaka att den egentliga hyresgästen blir uppsagd, även om sistnämnda inte har misskött sig! Det gäller alltså att vara noga med vem man skriver ett andrahandskontrakt med. Även om personen som står på ett andrahandskontrakt sköter sig, bor där en längre period och den första hyresgästen väljer att inte flytta tillbaka till lägenheten, innebär det inte automatiskt att andrahandshyresgästen får ta över kontraktet. Det är fastighetsägaren som här måste avgöra om han eller hon vill göra om ett andrahandskontrakt till ett förstahandskontrakt. Många bostadsförmedlingar jobbar med kösystem och ser det som orättvist om någon med andrahandskontrakt får gå före i kön.

Den som bara vill låta en del av sin lägenhet hyras ut, behöver inte gå till hyresvärden för att få tillstånd för ett andrahandskontrakt. Man kan alltså lugnt ha en inneboende, så länge han eller hon inte stör grannarna. För den som vill hyra ut en lokal med hjälp av andrahandskontrakt fungerar det ungefär likadant som om man hyr ut en bostad.

Det finns flera sajter på nätet som hjälper folk att hitta lägenheter som hyrs ut med andrahandskontrakt. AndraHand.se är ett exempel på en sådan. Här kan man utifrån en detaljerad sökmotor finna ett andrahandskontrakt till det pris, den storlek och i den stad som man är intresserad av. Ett andrahandskontrakt kan också innebära att man hyr bostaden helt eller delvis möblerad, vilket det alltså gäller att kolla upp innan man skriver under kontraktet. I storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg finns mängder av lägenheter med andrahandskontrakt och på grund av trycket på bostadsmarknaden kan det till och med efterfrågas kontant hittelön för en lägenhet med andrahandskontrakt. Detta är naturligtvis olagligt, men något som allt oftare förekommer. Många studenter hyr också ut sina lägenheter med hjälp av andrahandskontrakt under sommarhalvåret då studierna har uppehåll.

Både att hyra och hyra ut med hjälp av andrahandskontrakt är som synes en process som man bör vara lite aktsam över och man bör vara noggrann om vad som står skrivet på andrahandskontraktet. Det är svårt att ha kontroll över den nya hyresgästen och ingen vill ju komma tillbaka efter till exempel en jordenruntresa för att upptäcka att man på grund av en bråkig andrahandshyresgäst har blivit av med sin bostad. För den som hyr ett andrahandskontrakt är det lika jobbigt att plötsligt bli uppsagd långt innan man tänkt sig, så det gäller att var överens innan man skriver under ett andrahandskontrakt. Slitage på lägenheten och eventuella möbler är det också lätt att det blir bråk om, varför även sådan typ av information bör finnas med i ett andrahandskontrakt. Fler än ett andrahandskontrakt har slutat med sura miner och tandagnisslan på grund av oklarheter mellan parterna!