Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Bolån / Bo lån


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Bolån / Bo lån. Är du på jakt efter en drömbostad? Eller har du kanske redan hittat en? Då är det dags att börja titta på alternativen för bo lån. Få människor som vill köpa sig en bostad, har hela beloppet tillgängligt i kontanter och måste därför ta ett bolån. Det finns mängder av långivare som erbjuder bolån, som banker och andra låneinstitut.

Om man bara behöver låna upp till 350 000 till sitt bolån, finns möjligheten att låta bankerna slåss om att få ge dig bästa räntan på ditt bo lån. Tjänsten heter Lendo och är än så länge den enda i sitt slag. Genom denna tjänst får man i samma ansökan erbjudanden från flera banker och låneinstitut, och väljer sedan den långivare som kan ge den allra bästa räntan på ditt lån. Det finurliga med den här tjänsten, är att långivarna bjuder på att få just dig som kund och kan under processens gång se exakt vad de andra långivarna har erbjudit. På det viset blir det en kamp där bankerna eller långivarna fortsätter att bjuda under varandra och du får på det viset den allra bästa räntan på ditt lån. Ännu kan man alltså inte ta ett helt bolån från Lendo, men man kommer alltså en bit på vägen till ett så fördelaktigt bo lån som möjligt.

För den som inte kan bli godkänd för ett bolån hos de traditionella låneinstituten är loppet ändå inte kört. Det finns flera långivare som erbjuder bo lån till personer som av olika anledningar inte får ta bolån hos de traditionella låneinstituten. Grunden till att man inte får ett vanligt bo lån kan vara att man är arbetslös, sjukskriven, egenföretagare, deltidsanställd, att man studerar eller att man har betalningsanmärkningar. Ett företag man då kan vända sig till för ett bolån är BlueStep Bostadslån. I vanliga fall görs det en kreditbedömning på den som vill ta ett bo lån, men BlueStep bedömer istället varje person som vill göra ett bolån individuellt, enligt personens ekonomiska situation och förmåga att betala tillbaka. Det finns så klart krav också på dem som tar ett bo lån från BlueStep, men företaget resonerar som så, att alla har olika bakgrunder och inte bör dömas ut innan man har gjort en grundlig undersökning. Faktum är att 25 procent av alla svenskar har svårt att uppfylla kraven för ett traditionellt bolån. Nackdelen är att BlueStep har en högre ränta än många andra som ger ut bo lån.

Den som ska teckna ett bolån bör känna till en del av de begrepp som används. Topplån är den delen av ett bo lån som har en högre ränta än resterande delen av lånet. Räntan på topplånet ligger ofta kring 10-15 procent och saknar ofta säkerhet. Denna del av ett bolån ska betalas tillbaka mycket snabbare än den övriga delen av lånet. Bottenlånet i ett bo lån har bostadsrätten som pant ifall något går snett och utgör alltså en mindre risk för den som lånar ut pengar till ett bolån. Ett bottenlån handlar ofta om cirka 85 procent av priset som bostaden köps för eller är värderad till och har en lägre ränta.

När man tar ett bo lån är det alltså räntan som är det som i störst utsträckning påverkar dina månadskostnader. Räntan på ditt bo lån påverkas i sin tur av flera faktorer som till exempel inflation, skatt, samt investerings- och likviditetsrisken. Det finns som synes mycket att tänka på innan man tar ett bolån och det är inget man bör göra i all hast. Den nya bostaden kan, förutom att ge dig tak över huvudet, bli en investering för framtiden och därför bör alla aspekter kring ett bo lån  noga undersökas. Har man otur råkar man få ett mycket ofördelaktigt bolån och får betala mer än vad man hade behövt.