Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Bostadsrätt


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Bostadsrätt. Många drömmer om en alldeles egen bostadsrätt, där pengarna går till egen ficka och inte till någon hyresvärd. En bostadsrätt där du som ägare har möjlighet att i stor utsträckning renovera och göra om som du vill, utan att fråga om lov innan. Där alla förbättringar av bostadsrätten gynnar just dig i slutänden och inte någon annan. Att köpa en bostadsrätt kan vara en investering för framtiden. Har du tur kan du tjäna hundratusentals kronor om värdet efter några år har förändrats och du beslutar dig för att sälja din bostadsrätt.

När man köper en bostadsrätt och blir medlem i bostadsrättsföreningen innebär det att man köper sig rätten att nyttja sin bostadsrätt på obegränsad tid. När man ska köpa en bostadsrätt är det viktigt att man inte bara tittar på priset per kvadratmeter i jämförelsen med andra bostadsrätter. Månadsavgift och bostadsföreningens skulder är också viktiga delar vid köp av en bostadsrätt. En bostadsrätt med en låg månadsavgift blir det ofta rusning på och det slutgiltiga priset kan därför bli högt. Om månadsavgiften på en bostadsrätt är högre går budgivningen för det mesta mer sansat till och slutpriset blir mer rimligt. Bostadsrättsföreningens skulder tar man reda på genom att noga gå igenom föreningens årsredovisning eller kontakta den som är ordförande i föreningen.

Den som ska köpa en bostadsrätt måste som regel ta ett bolån för att ha råd med detta. Vanligast är att låna till sin bostadsrätt via traditionella låneinstitut som banker, men det finns också aktörer som lånar ut till personer som av olika anledningar inte fyller upp de vanliga kraven för lån till bostadsrätt. BlueStep är en av dessa och ger varje person en individuell bedömning, istället för den vanliga kreditbedömningen. De som kan ha svårt att låna till sin bostadsrätt från en bank är till exempel personer som har betalningsanmärkningar, studenter, arbetslösa, deltidsanställda och sjukskrivna. En av fyra svenskar faller faktiskt inom dessa grupper, så det är tur att det finns alternativ.

En visning av en bostadsrätt sker ofta under kvällstid och på helger. Ta gärna med dig någon som kan hjälpa dig med att se för- och nackdelar med bostaden. En kamera och något att anteckna på är också att rekommendera, då minnet ofta kan spela en ett spratt i efterhand. Om man går på visning i många bostadsrätter är det också lätt att blanda ihop de olika objekten.

När man så har bestämt sig för att bjuda på en bostadsrätt så finns det tyvärr inga smarta taktiker att gå efter. En del budgivare inleder med ett mycket högt pris för att på det sättet skrämma bort andra spekulanter, medan andra försöker att höja med så liten marginal som möjligt. Det enda rådet är att vara klart medveten om hur mycket man själv har råd att betala för en bostadsrätt. Att i förhand gissa hur högt slutpriset kommer att bli på en bostadsrätt kan vara svårt, men någon så när riktlinje kan man få genom att titta på vad liknande bostadsrätter i området har gått för. Det finns dock många faktorer som kan påverka hur populär en bostadsrätt kan bli. Nyrenoverat, högt i tak, balkong, kakelugn och placering är bara ett axplock av dessa och i slutänden är det köparna som avgör vad priset blir.

Det finns ett antal ställen där man kan leta efter en ny bostadsrätt. Lokala tidningar, DN, SvD och internetportaler som Hemnet och Bovision är bra utgångspunkter. Hemnet är Sveriges största marknad för den som vill hitta en bostadsrätt och visar ungefär 800 000 bostadsrätter per dygn. Runt en miljon svenskar besöker sajten varje månad. Bovison är lite mindre och har drygt en halv miljon besökare per månad, men är ändå en mycket stor aktör på bostadsmarknaden.