Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Bygga fritidshus


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Bygga fritidshus. Många är de som drömmer om bygga ett eget fritidshus. I Sverige är ett fritidshus nästan en helgad skapelse som lockar med drömmen om den perfekta lilla täppan någonstans i det natursköna svenska landskapet. Men hur går det då till att bygga ett fritidshus? Hur skiljer det sig jämfört med att bygga ett vanligt bostadshus?

Tidigare var ett fritidshus en ganska enkel, om än älskad, byggnad. Utedass, avsaknad av rinnande vatten och ytterst spartansk kunde det vara. Nu för tiden ställs helt andra krav när man ska bygga ett fritidshus och ett fritidshus kan idag ibland vara svåra att skilja från ett permanent boende. Bekvämligheten och kvalitén ska vara hög och många vill att det ska vara möjligt att vistas i sitt fritidshus året om. Något som många efterfrågar i samband med att de ska bygga sitt fritidshus, är någon form av öppen spis eller braskamin. Själva sinnebilden av lugn och ro är ju att slå sig ner framför en brasa och njuta av en god bok.

Att bygga ett fritidshus blir ändå som regel billigare, då det vanligtvis handlar om mindre yta, samt att man väljer att inte ha vissa faciliteter som tvättmaskin eller diskmaskin. Den som väljer att bygga ett fritidshus använder dessutom ofta ett billigare material, vilket minskar kostnaderna. Om man dessutom använder sig av en så kallad ”torpargrund” blir det ännu billigare.

När man ska bygga ett helt nytt fritidshus måste man, precis som vid permanenta boenden, söka om bygglov hos Boverket. Om man väljer att bygga sitt fritidshus i ett område som anses vara ett fritidshusområde, krävs det dock inte lika många handlingar för att få lov att bygga sitt fritidshus. Här får man å andra sidan oftast inte lov bygga ett fritidshus på mer än 60 kvadratmeter. På kolonilotter brukar det vara ännu mindre area att bygga på, ända ner till 15 kvm. Om man väljer att bygga sitt fritidshus på landet finns det däremot inga särskilda föreskrifter om vilket typ av hus man får lov att bygga. Om man har tänkt sig att i framtiden flytta ut till sitt fritidshus för gott och därmed kanske bygga ut det, bör man alltså tänka efter innan man väljer plats att bygga på. En del kommuner har försökt att minska risken för att ett fritidshus i fritidshusområden blir permanenta boenden, genom att inte dra kommunalt vatten eller att under vintertid helt stänga av vatten och stoppa sophämtningen. Det finns dock ingen svensk lagstiftning om att man inte får bo permanent i sitt fritidshus. Men andra regler och lagar finns ju och om du står i startgroparna för att bygga ett fritidshus ska du komma ihåg att det är du som har ansvar för att dessa följs.

För den som har tummen mitt i handen och inte anser sig kapabel att själv bygga sitt fritidshus, finns det gott om företag att anlita. Hälsingestugor bygger fritidshus till både små och stora familjer och har ett flertal olika modeller att välja mellan. Om du låter Västkuststugan bygga ditt fritidshus får du en stuga som det går att bo året runt i och Borohus kan bygga ett fritidshus både som enplanslösning, med loft eller i ett fritidshus i en sluttning.

Och har man inte lust att bygga ett fritidshus över huvud taget, så finns det också gott om fritidshus att hyra. Ett fritidshus är visserligen underbart att äga under sommarhalvåret, men under vintertid kan det vara väldigt skönt att slippa ansvaret. Att i snöstorm och minusgrader vara tvungen bege sig ut till sitt fritidshus för att kontrollera så att allt står rätt till, kan för många bli en börda. Då är det bekvämare att hyra ett fritidshus en vecka eller två när under semestern.