Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Fastighetsmäklare


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Fastighetsmäklare. Att sälja eller köpa en bostad kan vara en komplicerad historia. Hur mycket är den värd? Var hittar jag säljaren/köparen? Vad har man för skyldigheter/rättigheter? Många frågor kan dyka upp som är svåra att hitta svaren till på egen hand. Då kan det vara läge att uppsöka en fastighetsmäklare.

En fastighetsmäklare ska fungera som en objektiv mellanhand mellan köpare och säljare vid en bostadsaffär. För att bli fastighetsmäklare behöver man, förutom adekvat utbildning, bevis på att man har en ansvarsförsäkring. Yrket fastighetsmäklare blir allt mer populärt och konkurrensen där ute är därför stor, även om det fortfarande finns behov av goda fastighetsmäklare. För tillfället pågår ett generationsskifte inom branschen. så att utbilda sig till fastighetsmäklare är fortfarande en god idé. Den som studerar till fastighetsmäklare läser en mängd olika ämnen, som juridik, ekonomi, psykologi, byggteknik och naturligtvis fastighetsvetenskap.

Vad gör då en fastighetsmäklare? Kort och gott kan man säga att en fastighetsmäklare jobbar med hus och människor. För att bli en bra fastighetsmäklare kan man alltså inte bara tycka om hus, utan också ha ett genuint människointresse. Just sistnämnda egenskap är faktiskt något som det numera finns en stor efterfrågan på när det gäller fastighetsmäklare. Fastighetsmäklaren måste kunna marknadsföra sig själv och de objekt han eller hon säljer på ett attraktivt och lockande sätt. Under en arbetsdag för en fastighetsmäklare pågår det möten, bostadsvisningar, skrivning av kontrakt och marknadsföring. Som fastighetsmäklare är det också viktigt att vara driven i sitt yrke, då lönen ofta är provisionsbaserad, vilket betyder att det kan bli långa dagar och en osäker lön. Om man är en fastighetsmäklare som jobbar med fastigheter som är för kommersiellt bruk blir situationen lite annorlunda. Dessa transaktioner är inte lika ofta förekommande och processen mellan ägaren av fastigheten och själva kunden är vanligtvis mer utdragna än då det gäller privatpersoner. De summor som det handlar om är också ofta väldigt stora och kräver en annan typ av kompetens från den som är fastighetsmäklare.

Om man ska sälja sin bostad och vill hitta en fastighetsmäklare bör kontakta ett flertal innan man bestämmer sig. Låt fastighetsmäklarna komma hem till dig, värdera din bostad och slutligen lämna en offert på priset för uppdraget att sälja din bostad. Ställ alla frågor du kan komma på och när du är nöjd med svaren jämför du alla fastighetsmäklare med varandra innan beslutet tas. När man har valt sin fastighetsmäklare är det dags att skriva på ett uppdragsavtal. När det är klart ska du ge din fastighetsmäklare alla fakta om bostaden. Desto mer dokumenterad fakta du kan ge, desto enklare blir själva processen!

Din fastighetsmäklare ska sen lägga fram ett förslag på hur en beskrivning av bostaden skulle kunna se ut. Här är det viktigt att man tillsammans resonerar sig fram till bästa möjliga objektsbeskrivning. Är det något som inte ska ingå i försäljningen ska detta förmedlas till din fastighetsmäklare. Din fastighetsmäklare ska sedan, innan själva visningen, tillsammans med dig gå igenom hur lägenheten kan presenteras på bästa sätt, men vid själva visningen är det fastighetsmäklaren som guidar spekulanterna. Vid budgivningen är det din fastighetsmäklare som har ansvar för att dokumentera de inkomna buden och förhoppningsvis säljs din bostad för mer än vad du hade väntat dig!

I Sverige finns ett antal stora mäklarkedjor, däribland Svensk fastighetsförmedling, Mäklarhuset och Fastighetsbyrån. Fastighetsbyrån är det största företaget av dessa tre och är en del av Swedbanks koncern. Här jobbar cirka 1000 fastighetsmäklare på över 200 lokala kontor. Svensk fastighetsförmedling har ungefär 950 anställda fastighetsmäklare fördelat på 200 butiker runt Sverige och på Mäklarhusets cirka 130 lokalkontor finns runt 300 stycken fastighetsmäklare.