Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Fritidshus


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Fritidshus. Att vi i Sverige har en fantastisk natur, speciellt under sommartid, är ingen nyhet. Vad kan vara härligare än ett hus på landet, när trädgården står i blom, uteplatsen är riggad och solen leker över gräsmattan? Det är dock inte alla som har möjlighet att på utanför staden och därför blir fritidshus mer och mer populära. Oavsett om man väljer att äga eller att bara hyra sitt fritidshus, så finns det gott om alternativ på marknaden.

För att bygga sitt eget fritidshus krävs en tomtplats där det är lov att upprätta ett fritidshus. I områden som är tänkta för just fritidshus får husen som standard vara max 60 kvadratmeter, på kolonilotter max 40 kvadrat och på landet i sin tur är det få regler om hur ett fritidshus får se ut. Det gäller alltså att man väljer att placera fritidshuset utifrån de behov man har idag och de eventuella framtidsplanerna. Många bygger sina fritidshus i syfte att kunna flytta dit permanent efter till exempel pensionen och då är det ju viktigt att förutsättningarna finns. Om man är osäker vänder man sig till Boverket med sina frågor om fritidshus.

Tidigare var själva sinnebilden av ett fritidshus just dess enkelhet. Inga större faciliteter behövdes, utedass och brist på rinnande vatten var ingen ovanlighet för ett fritidshus. Idag däremot börjar fritidshusen allt mer att likna permanenta boenden, med tvätt- och diskmaskin, helkaklade badrum och gärna någon form av öppen spis. Kraven på bekvämlighet ökar i hela samhället, vilket också avspeglar sig i fritidshus. Men det behöver ändå inte bli så dyrt att bygga ett fritidshus. Ofta väljer man lite billigare material och en enklare grund, vilket håller ner kostnaderna jämfört med ett permanent boende. Det krävs i regel inte heller lika många skriftliga handlingar för att bygga ett fritidshus, vilket gör processen lite enklare.

Den som inte vill bygga sitt fritidshus själv, kontaktar lämpligen en firma specialiserad på just fritidshus. De flesta av dessa företag har också nischat sig mot olika typer av fritidshus, som västkuststugor, hälsingestugor eller arkitektdesignade fritidshus. Om man har pengar kan man få nästan vilken typ av fritidshus som helst, ritad på de mest unika sätt och med lyxiga detaljer. Många av fritidshusen byggs också så att de går att bo i året runt och gränsen mellan fritidshus och villa flyter därmed ihop.

Det går naturligtvis även att köpa ett fritidshus som redan har varit bebott och den bästa tiden att göra det på är under hösten när den värsta köprushen har lagt sig. Alltomfritidshus.se är en bra samlingsportal där man får råd både kring köp och underhåll av fritidshus, tips på saker man kan göra själv och hur man till exempel ordnar en fin trädgård.

Att äga ett fritidshus innebär dock jobb också under vinterhalvåret och därför kan vissa välja att istället bara hyra ett fritidshus under ett par veckor eller månader på sommaren. Fritiden.se kan då vara en bra utgångspunkt. Här finns nästan 4000 annonser över fritidshus som hyrs ut runt hela Sverige. Stugknuten är en annan liknande webbportal, där det också finns ett forum i vilket man kan diskutera frågor kring fritidshus. Många bostadsportaler för uthyrning av vanliga hus och lägenheter har också annonser för fritidshus, så även dessa kan vara väl värda ett besök i jakten på ett fritidshus.

Att både äga och hyra ett fritidshus kräver ett stort ansvar, så det gäller att tänka efter lite innan man slår till. Men när allting klaffar finns det få saker som är så underbara som att komma bort från stadens stress i ett gemytligt litet fritidshus någonstans i vårt avlånga land!