Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Hyresrätt


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Hyresrätt. Att ha kontrakt på en hyresrätt innebär att man inte äger sin bostad, utan hyr den av fastighetsägaren. Det finns olika typer av hyresrätt. En lokalhyresrätt betyder att man hyr en lokal, som exempelvis ett kontor, en butik eller en lagerlokal. Om man har kontrakt på en sådan typ av hyresrätt får man inte nyttja lokalen som bostad. En bostadshyresrätt är det vanligaste och också det form av hyresrätt som har flest regler. En variant av denna är insatshyresrätt, där hyresgästen lånar ut en viss summa till den som hyr ut, vilken man får tillbaka utan ränta den dag man flyttar. En kooperativ hyresrätt i sin tur ägs av en ekonomisk förening som sedan hyr ut bostaden till sina medlemmar. Alla lagar för hyresrätt finner man i jordabalken i det tolfte kapitlet som också kallas för hyreslagen. Denna kan man konsultera ifall man har frågor och funderingar kring en hyresrätt.

Att ha en hyresrätt istället för en bostadsrätt har både fördelar och nackdelar. Som innehavare av en hyresrätt har man begränsade rättigheter att göra om i lägenheten och måste för det mesta fråga om lov i fall man vill tapetsera, måla om eller dylikt. Å andra sidan har man i en hyresrätt möjlighet att få till exempel renoveringar bekostade av hyresvärden, ifall behovet av en uppfräschning finns. Om man bor i hyresrätt slipper man också bekosta reparationer som stopp i avlopp, trasiga tvättmaskiner eller om det blir ett elfel. I en bostadsrätt måste man själv som ägare ta hand om alla sådana kostnader, medan man som hyresgäst oftast bara behöver ringa ett kort samtal till hyresvärden.

För att få besittningsrätt till en hyresrätt måste man göra ett avtal med hyresvärden. För det mesta sker detta som ett skriftligt hyreskontrakt, men kan också göras muntligt, även om det är ovanligare och mer osäkert. På ett hyreskontrakt för en hyresrätt ska en hel del information finnas med, som namn på hyresgäst och hyresvärd, vilken hyresrätt det gäller, storleken på hyresrätten, själva kostnaden för lägenheten och vilka skyldigheter och rättigheter hyresgäst och värd har. Som innehavare av en hyresrätt måste man till exempel intyga att man kommer att sköta sig enligt fastighetens regler och vårda lägenheten. Om man bor i hyresrätt har man dessutom ofta grannar att ta hänsyn till och man måste därför också rätta sig efter regler som säger hur länge man kan spela hög musik på kvällarna eller om man har lov att röka eller grilla på balkongen.

Det är viktigt att både hyresvärd och hyresgäst är överens innan man skriver under kontraktet för en hyresrätt. Om ni av någon anledning har olika åsikter för villkoren för din nya hyresrätt kan man som hyresgäst kontakta Hyresrättsföreningen med sina frågor. Denna har koll på vad som enligt lag ska gälla för en hyresrätt.

Den som är på jakt efter en hyresrätt bör söka på så många olika ställen som möjligt. Ett första steg kan vara att muntligen annonsera ut till vänner och bekanta att man söker en hyresrätt. Lokaltidningen har också annonser på hyresrätter om man vill ha en hyresrätt i närområdet och den som i första hand vill ha en hyresrätt i någon av våra större städer kan söka i Dagens nyheter och Svenska Dagbladet. På internet är Blocket, AllaAnnonser och lgh.se bra utgångspunkter. Här kan man leta efter en hyresrätt var som helst i landet och alla portalerna har ett stort antal besökare dagligen.

Det blir lättare och lättare att få tag på en hyresrätt och det gäller också i våra större städer. Fortfarande pågår dock en olaglig handel kring hyresrätter, där den som får tag på en hyresrätt kan tvingas betala svarta pengar till hyresvärden för att få skriva under kontraktet.