Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Köp av bostadsrätt


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Köp av bostadsrätt. I Sverige finns idag cirka 800 000 bostadsrätter och antalet växer hela tiden. För den som har bott länge i hyresrätt kan det vara en lättnad att äntligen få möjlighet att köpa en bostadsrätt. Vid köp av en bostadsrätt får man nämligen inte bara en mängd rättigheter att styra över sin egen bostad, utan slipper också att betala hyra till någon som har ett vinstintresse. Istället betalar man sakteliga tillbaka pengarna för sin bostadsrätt till sig själv och har dessutom vid en framtida försäljning chans att gå med vinst.

Ett köp av bostadsrätt innebär ett köp av rätten att använda bostaden under obegränsad tid. Det är alltså inte ett köp av själva fastigheten, utan ett köp av en andel i den bostadsrättsförening som äger fastigheten. I andra länder, som till exempel Finland, Norge och Danmark, får man vid köp av en bostadsrätt direkt möjlighet att äga sin bostadsrätt. Ibland köper man en bostadsrätt som har varit bostadsrätt en längre tid, andra gånger hyr man en lägenhet som ombildas till bostadsrätt och får därmed möjlighet att köpa den.

Vid köp av en bostadsrätt finns dock många faktorer att tänka på. Det allra första man bör göra innan sitt köp, är att kontakta sin bank för att få ett lånelöfte. Man bör sedan gå igenom sin ekonomi för att kontrollera att man har förutsättningar som krävs för att äga en bostadsrätt. Vid köp av en bostadsrätt får man räkna med att bostadsrättsföreningen kommer att ta en kreditupplysning för att se att du inte har några betalningsanmärkningar eller annat som gör dig osäker som köpare. Om man ser att ett köp är möjligt är det dags att hitta en lämplig bostadsrätt och det är bra om man ger denna del av processen lite tid. Det är lätt att svepas med i ivern och mer än en gång har ett köp av en bostadsrätt slutat med missnöje på grund av för hastiga beslut.

Den som har bestämt sig för ett köp av bostadsrätt kan lämpligen kontakta de mäklare som har hand om området som man är intresserad av. De allra flesta använder sig av ett mäklarföretag när de ska sälja sin bostadsrätt, istället för att ta hand om hela försäljningen själva. En mäklare fungerar som mellanhand vid köp och försäljning av bostadsrätter och är den som ansvarar för att till exempel budgivningen ska gå korrekt till. Mäklaren har också skyldighet att informera om bostadsrättsföreningens ekonomi och lägenhetens skick. Bostadsportaler som Hemnet och Bovision är också bra utgångspunkter. Varje månad besöker ett stort antal svenskar dessa portaler och här finns med några enkla knapptryck möjlighet att hitta en bostadsrätt var som helst i landet.

Nästa steg i vägen mot ett köp är att börja gå på visningar för det bostadsrätter som verkar intressanta. En visning av en bostadsrätt sker ofta på kvällar eller helger. Innan ett köp av en bostadsrätt bör man kontrollera att lägenheten är ordentligt besiktigad av en oberoende fackman. Säljaren av en bostadsrätt har som skyldighet att uppge alla fel innan ett köp, men också köparen har en undersökningsplikt att kontrollera den blivande bostadens skick. Det finns naturligtvis en mängd fler faktorer som bör klargöras innan ett köp och på Konsumentverkets hemsida finner man en hel del fakta om saker man ska tänka på innan ett köp av en bostadsrätt.

När man väl funnit en bostadsrätt som är aktuell för ett köp är det dags för budgivning. Här gäller det att tänka nyktert, så att man inte blir allt för trissad av de andra intressenterna och överstiger sin budget. Förhoppningsvis står du ändå i slutänden som vinnare av budgivningen och kan med en lättnadens suck signera kontraktet för din nya bostadsrätt.