Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Lägenhet i Spanien


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Lägenhet i Spanien. Att fly Sveriges trista väder kan ibland vara mycket lockande och varför inte då ta en tur till det härliga Spanien? Visserligen kan man bo på hotell, men det kan vara ännu mysigare att helt få rå om sig själv i en privat lägenhet. Många väljer att hyra en lägenhet i Spanien, men numera tar allt fler ett steg längre och köper sig en alldeles egen bostadsrätt. Oavsett om man vill ha en lägenhet i Spanien bara några veckor varje år eller om man söker en lägenhet i Spanien för ett mer permanent boende, så finns mängder av lägenheter att välja mellan. I Spanien byggs det ständigt! Med tanke på den höga solfaktorn är Spanien ett land där man vistas mycket utomhus och man behöver därför inte samma storlek på lägenheten som hemma i Sverige. En mindre lägenhet i Spanien kan därför gott och väl motsvara de behov man har i större, svenska lägenheter.

Det allra första steget när man ska köpa en lägenhet i Spanien är att bestämma huruvida man behöver ta ett lån eller inte. Man kan ta ett banklån i Spanien, men ofta bara upp till 50 procent av den totala summan. I Spanien bryr sig bankerna inte om ifall köparen av en lägenhet är utländsk eller inhemsk.

Att köpa en lägenhet i Spanien skiljer sig lite från att köpa en lägenhet i Sverige. I Spanien är det vanligt att man betalar en handpenning på 10 procent för att säkra sitt köp av lägenhet. Går man till exempel via Spansk Bostad hjälper de till att reservera din lägenhet till det pris man har kommit överens om. Efter att köpeavtalet är undertecknat har man mellan 4 och 6 veckor på sig att fullföra köpet av din lägenhet i Spanien. Din äganderätt måste sedan registreras i Spanska Fastighetsregistret. Förutom själva köpesumman för en lägenhet måste man i Spanien betala olika avgifter för skatter och registreringar.

När man köper en lägenhet i Spanien går man vanligtvis med i något som kallas samfällighetsföreningen. Denna förening ansvarar för de fasta kostnaderna för de gemensamma anläggningarna i området, som exempelvis pool, grönområden och gatubelysning. Att äga en lägenhet i Spanien är generellt mycket billigare än att äga en lägenhet i Sverige.

En del väljer att köpa en lägenhet i Spanien som inte är färdigbyggd ännu. Fördelen med att köpa en sådan lägenhet är att du under själva byggandet har möjlighet att påverka hur din lägenhet ska se ut. Ibland kan man också få ett billigare pris på en lägenhet i Spanien som är under byggnation än en som redan är färdig. En annan fördel är att en ny lägenhet i Spanien har en mycket högre standard som liknar den svenska, än en äldre lägenhet i Spanien. Om man köper en lägenhet i Spanien som håller på att byggas kan man också dela upp betalningen i en stegvis ökning till och med lägenheten är färdigbyggd. I tillägg får man en byggaranti som gör att man under första året slipper att stå för kostnaderna för mindre fel och brister som kan uppstå. På större fel är garantin 10 år.

Det mest populära stället i Spanien att köpa en lägenhet är Costa del Sol. Området har 365 soldagar per år och medeltemperaturen i vattnet ligger på 18 grader. De som väljer att köpa sin lägenhet i denna del av Spanien kan välja på städer som Marbella, Nerja, Malaga och Estepona och får en kustremsa på 161 meter härlig strand. Själva resan till södra Spanien tar bara fyra timmar från Sverige och väljer man en lägenhet i Spanien för permanent boende innebär det alltså att släkt och vänner enkelt kan hälsa på närhelst det passar!