Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Mäklare


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Mäklare.  De flesta som ska sälja sitt hus eller sin lägenhet går via en mäklare. Få personer idag väljer att sälja privat och söker sig hellre till tryggheten med att anlita en mäklare. En mäklare fungerar som en länk mellan köpare och säljare och en god fastighetsmäklare har djup kännedom om branschen. Mäklare är sedan mitten av 1980-talet ett statligt reglerat yrke. För att bli godkänd som mäklare måste man prövas av Fastighetsmäklarnämnden och man får sedan förhoppningsvis titeln ”registrerad fastighetsmäklare”. Om du känner dig osäker på en mäklare kan du alltid kontakta Fastighetsmäklarnämnden för att kontrollera att din mäklare är registrerad. Nämnden har makt att både varna och avregistrera en mäklare som inte följer reglerna. Man kan också kontakta en konsumentvägledare i sin kommun.

Några kända mäklarfirmor är Svensk Fastighetsförmedling, Mäklarhuset och Fastighetsbyrån. På senare år har det dykt upp en hel del mäklare på internet. På grund av de minskande omkostnaderna för själva firman och genom att säljarna själva får mer ansvar i försäljningsprocessen, har dessa mäklare möjlighet att pressa priserna på sina tjänster. Detta är naturligtvis inte populärt bland mäklare som fortfarande har fysiska kontor.

Det gäller att inte ta första bästa mäklare när man har bestämt sig för att sälja sin bostad. Bästa sättet att välja mäklare är att kontakta ett flertal mäklare i området. Be all mäklare att komma hem till dig, värdera bostaden och efterfråga sedan en skriftlig offert. Utifrån offerterna kan du sedan välja den mest fördelaktiga mäklaren.

När du har beslutat dig för vilken mäklare du ska använda, är det dags att ge honom eller henne alla fakta om bostaden. Planritningar, pantbrev, en redogörelse för vad som har blivit nyligen renoverat och vilka gemensamma anläggningar som ingår, är alla exempel på information som din mäklare ska ha. Ju mer din mäklare vet – desto enklare kommer försäljningen att bli!

Din mäklare ska sedan ta fram förslag på själva objektsbeskrivningen, det vill säga hur din bostad ska beskrivas i till exempel en annons. Kom ihåg att det är du, inte din mäklare, som bestämmer villkoren för bostadsaffären, exempelvis om något i din bostad inte ska ingå vid försäljningen. Nästa steg är att välja i vilka kanaler som du ska marknadsföra din bostad och det finns många att välja mellan. Tidningar, Internet, direktutskick, skyltfönster, ja möjligheterna är många. En mäklare ska ha god koll på vad som är mest lämpligt.

Förhoppningsvis har du nu ett antal intresserade spekulanter och det är därmed dags att välja tid och datum för själva visningen. Inför visningen brukar en mäklare komma med goda råd om vad som kan förbättras i bostaden, till exempel städning eller specifik styling. Det är din mäklare som sedan kommer att visa runt spekulanterna, vilket är en fördel då en mäklare blir en oberoende part och därmed lättare att ställa frågor till.

Om det är många som är intresserade av att köpa din bostad blir det sedan budgivning. Reglerna för budgivning varierar mellan olika mäklarfirmor, men Mäklarsamfundet har i alla fall bestämt att budgivningen ska dokumenteras. Ansvaret för detta ligger på din mäklare. Det finns i praktiken två olika typer av budgivning. Vid en sluten budgivning har spekulanterna en viss tid att bestämma sig på innan de behöver lämna sitt bud, varefter din mäklare redovisar buden för dig. Spekulanterna själva får inte veta varandras bud. Öppen budgivning innebär att buden lämnas till din mäklare, som löpande redogör för alla spekulanter vilket det högsta budet för närvarande är. På det viset kan spekulanterna hela tiden bjuda över varandra.