Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Sälja Bostad


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Sälja Bostad. Att sälja sin bostad betyder att en hel del ställningstagande och beslut måste fattas. Det allra första är att bestämma när bästa tidpunkten att sälja sin bostad på är. Här finns inga fasta regler, förutom att man bör undvika att sälja sin bostad när folk har semester, som under högsommar och vid jul. När man ska sälja sin bostad vill man ju ha så många spekulanter som möjligt för att på det viset driva upp priset så långt det går.

Nästa steg är att bestämma huruvida du ska sälja sin bostad privat eller om du ska ta hjälp av en mäklare. Allt färre väljer att sälja sin bostad helt privat, då det innebär en hel del jobb. Om du trots det beslutar dig för att sälja din bostad privat, finns det en del hållpunkter att ta fasta på. För det första bör du utforma en så informativ och attraktiv annons som möjligt. Om man inte har all information om sin bostad kontaktar man sin bostadsrättsförening för en lägenhetsförteckning. När man står i startgroparna för att sälja sin bostad bör man också begära en årsredovisning från sin bostadsrättsförening. Spekulanter på en bostad är som regel mycket intresserade av denna. En annan del i arbetet med att sälja en bostad är att kontakta en duktig besiktningsman som kan besiktiga och mäta upp din bostad. Det ser bra ut om det i annonsen för din bostad står att det finns certifikat på att bostaden är i toppskick.

Om du då har fått några hugade spekulanter på din bostad, blir själva visningen nästa steg i att sälja en bostad. Här kan man antingen välja en öppen visning där alla är välkomna en viss tid och ett visst datum eller så får köparna själva ta kontakt med dig för en privat visning. Här handlar det om hur mycket tid du har att lägga ner på att sälja din bostad. Innan visningen av din bostad bör du städa mycket noggrant och rensa på saker som är allt för personliga. Ju mer du röjer undan – ju större ser din bostad ut! För att kunna sälja sin bostad för ett så högt pris som möjligt lönar det sig också att renovera mindre brister så att helhetsintrycket blir attraktivt.

Ifall du har valt att sälja din bostad privat är det också du som ansvarar för budgivningen på din bostad. Enklast är om du sköter denna via mail eller telefon. För att sälja din bostad för så mycket som möjligt bör du låta de olika budgivarna ta del av varandras bud. Lättast sätt att göra detta på är att registrera din bostad på Privatmäklaren.se.

Om du istället väljer att använda dig av en mäklare då du ska sälja din bostad, slipper du mycket av det egna arbetet som är beskrivit ovan. När du låter en mäklare sälja din bostad tar han eller hon om annonsutformning, bestämmer var bostaden ska annonseras ut och sköter både visning och budgivning av din bostad. Att sälja via mäklare kan kännas både enklare och tryggare då en erfaren mäklare har god kännedom om branschen och vilka problem och frågor som kan dyka upp. En mäklare tar ofta runt 4 till 6 procent av slutpriset, men då slutpriset också som regel blir högre då en mäklare sköter försäljningen, lönar det sig som regel att sälja sin bostad via en erfaren mäklarfirma. Det finns mängder av mäklare att välja mellan för den som vill sälja en bostad. I Sverige hör Mäklarhuset, Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån till de mest välkända, men det finns också ett stort antal mindre mäklarfirmor. Dessutom börjar det bli mer och mer populärt att sälja sin bostad via någon av alla de mäklare som enbart är baserade på internet, då de ofta är billigare.