Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Sälja bostadsrätt


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Sälja bostadsrätt. Ibland är det dags att börja tänka på nytt boende. Kanske ska man bli sambo, väntar barn eller behöver byta stad på grund av jobb eller dylikt. Oavsett anledning till att man ska sälja sin bostadsrätt blir det många viktiga frågor att ta ställning till. Först av allt måste du bestämma om du ska sälja din bostadsrätt själv eller anlita en mäklare. En mäklare kommer att ta ett arvode för att sälja din bostadsrätt, men å andra sidan kommer du troligtvis att tjäna in de pengarna. En bra mäklare har lång erfarenhet av att sälja bostadsrätter, god kännedom om marknaden och hur man annonserar ut en bostadsrätt mest attraktivt. Det är många gånger mycket tryggare och enklare att anlita en mäklare när du ska sälja din bostadsrätt, än att gå igenom hela processen på egen hand.

Att sälja sin bostadsrätt via mäklare innebär vissa steg som inte går att komma ifrån. Först av allt måste du hitta en mäklare som du litar på. Att sälja sin bostadsrätt kan ju vara den största försäljningen du gör och då gäller att känna förtroende för den som har ansvaret. För att hitta en riktigt bra mäklare kan du be flera mäklare komma hem till dig, värdera din bostad och sedan lägga en offert på uppdraget. På det viset kan du i lugn och ro gå igenom de olika offerterna för att sedan välja den mäklare som bäst passar att sälja din bostadsrätt. När valet av mäklare är klart och han eller hon har fått all fakta som finns om din bostadsrätt är det dags att utforma en annons. Du är ju inte ensam om att vilja sälja din bostadsrätt så här gäller det att göra en så attraktiv objektsbeskrivning som möjligt och mäklaren har god kännedom om hur sådana bör se ut.

Nästa steg på vägen när man ska sälja sin bostadsrätt är att välja kanaler för marknadsföring. Ska du annonsera ut din lägenhet på Hemnet, i skyltfönster eller på mäklarens hemsida? Bäst är att välja så många olika som möjligt. När man har valt att sälja sin bostadsrätt via en mäklare slipper du också ta ansvaret för själva visningen. Det enda du behöver bestämma är tid och datum, sen visar mäklaren runt spekulanterna och svarar på deras frågor.

Om det är fler än en spekulant på din bostadsrätt är det dags för budgivning. Att sälja sin bostadsrätt via mäklare betyder att också budgivningen är någon som du slipper att ordna med. Mäklaren tar emot och dokumenterar buden och förhoppningsvis blir slutpriset högre än vad du drömt om när du först började tänka på att sälja din bostadsrätt. Ett sista steg i processen att sälja en bostadsrätt blir själva kontraktsskrivningen mellan köpare och säljare, samt städning och utflyttning av din bostadsrätt.
När man ska sälja en bostadsrätt måste man också vara medveten om den skatteplikt som följer med själva vinsten. Försäljning av en bostadsrätt måste alltid redovisas i deklarationen året efter försäljningen av din bostadsrätt.

Det kan vara svårt att veta när man ska sälja sin bostadsrätt: är hösten eller våren bäst? Den enda riktlinjen som kan ges är att undvika att sälja en bostadsrätt under semestertider och vid jul. Under dessa tider är det många som vill sälja sin bostadsrätt, så konkurrensen ökar. Det kan också vara smart att ha koll på konjunkturen, då undersökningar visar att prisutvecklingen på bostadsrätter ofta hänger samman med aktieutvecklingen i resten av världen. Om aktiekurserna sjunker är det alltså inte läge att sälja sin bostadsrätt och tvärtom!