Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Sälja lägenhet


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Sälja lägenhet. Att sälja sin lägenhet kan vara den största affär som du någonsin kommer att gå igenom. Förhoppningsvis ska du ju också tjäna en slant på att sälja din lägenhet, så det gäller att ta det hela på allvar och inte förhasta sig. Det första beslutet du måste ta när du ska sälja din lägenhet är huruvida du vill sälja lägenheten privat eller via en mäklarfirma.

Många mäklare erbjuder idag fri värdering av din lägenhet och kan vara ett bra tips vare sig du vill sälja din lägenhet privat eller via mäklare. Den som väljer att sälja sin lägenhet privat får räkna med att det blir en hel del jobb. Var ska du annonsera ut din lägenhet? Hur mycket får annonsen för din lägenhet kosta? Hur ska du sköta själva budgivningen? Det finns flera annonsportaler på Internet som Blocket eller AllaAnnonser. Den som vill sälja sin lägenhet privat kan inte använda sig av Hemnet eller Bovision, här får bara mäklare lägga ut objekt. Din lokaltidning kan också vara ett bra alternativ ifall du ska sälja din lägenhet och de är ofta billigare än rikstidningar som Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet. När du väl har fått ett antal intressenter måste du också ansvara för själva visningen av din lägenhet. Var noga med att städa och att styla din lägenhet så att den ser så attraktiv ut som möjligt. På senare tid har trenden ”homestyling” blivit stor och det finns mängder av tips och råd på internet. Om du ska sälja din lägenhet ska du komma ihåg att det är du som säljare som bestämmer till vem du ska sälja din lägenhet och för hur mycket du ska sälja den. Detta gäller vare sig du ska sälja din lägenhet privat eller via mäklare och du kan när som helst ångra dig, ända fram tills att överlåtelseavtalet har undertecknats.

Om man har valt att sälja sin lägenhet utan mäklare kan det vara bra att besöka till exempel l Konsumentverkets hemsida. Här finns information om vilka kostnader som kommer att uppstå, vilka skyldigheter och rättigheter som köpare och säljare har och vad undersökningsplikt innebär. Om man vill sälja sin lägenhet privat finns också andra myndigheter som kan bistå med hjälp, till exempel Byggnadsnämnden, Miljökontoret och Skatteverket. Den som ska sälja sin lägenhet på egen hand rekommenderas också att skriva ner alla överenskommelser i köpekontraktet, så att risken för dispyter i efterhand minimeras.

Att istället sälja sin lägenhet via mäklare kan kännas både tryggare och enklare än att själv sälja den. Mäklaren tar hand om allt möjligt, från själva utformningen av annonsen på din lägenhet, till marknadsföring, frågor från spekulanter, visningar och till sist själva budgivningen.

Ifall man har bestämt sig för att sälja sin lägenhet via mäklare bör man låta ett antal mäklare värdera den lägenhet som ska säljas. I samband med detta ska man också efterfråga en offert på uppdraget, för att i slutändan kunna välja den mäklare som ger det mest fördelaktiga intrycket. Visserligen tar en mäklare ganska bra betalt för att sälja din lägenhet, men det brukar å andra sidan löna sig i längden då du ofta får fler spekulanter på lägenhet än om du väljer att sälja din lägenhet privat. Arvodet som en mäklare tar för att sälja en lägenhet brukar ofta ligga på mellan 2 till 6 procent av försäljningspriset. Man ska inte heller glömma bort att sälja en lägenhet innebär att man också ska skatta på vinsten. På skatteverkets hemsida finns information om hur beskattningen ska göras. Mäklaren kan också hjälpa till med blanketter och dylikt som sedan behövs i deklarationen.