Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Värdering bostad


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Värdering bostad. En värdering av sin bostad kan bli både en glad och en ledsam överraskning. Man kan dock alltid säga att en bostad är värd det köparen har lust att betala, så helt nedslagen ska man inte bli om bostaden inte värderas så högt. Kanske finns det någon där ute som ser just din bostad som sitt drömboende? Mäklarhuset och Fastighetshuset är två av de mäklarföretag som ger gratis värdering av din bostad och det finns många andra mäklare som erbjuder det samma. Väljer man ändå att göra sin värdering själv finns några viktiga punkter att komma ihåg.

För det första är det viktigt att man kan motivera varför en bostad får en viss värdering. Det är alltså bra om det finns papper att lägga fram som bevis. Man kan också titta på bostäder i närmiljön och vilket värdering de är satta till. För att hitta dessa uppgifter kan man använda sig av till exempel Statistiska Centralbyrån, Lantmäteriet eller Bopriset.nu. Värt att tänka på vid en värdering är att det kan löna sig att lägga sig lite under det pris man har tänkt sig, då det trissar köparna att bjuda och därmed kan slutpriset bli bättre än om man sätter en hög värdering med en gång.

I värderingen av sin bostad bör man kontakta en besiktningsman som får göra en genomgång av villan eller lägenheten. Om man kan visa upp ett besiktningsprotokoll påverkar det ofta slutpriset på ett positivt sätt, då köparen slipper oroa sig för dolda fel. Som säljare har man dessutom plikt att förmedla alla upplysningar om bostaden till eventuella köpare. Man bör också begära en årsredovisning från sin förening när man gör en värdering av sin bostad. Nästa steg är att ta reda på övrig information om bostaden som totalyta, byggår, månadsavgift, lägenhetsbeteckning och så vidare. Ju mer data, ju lättare går det att göra en värdering av bostaden. Det finns många faktorer som kan påverka under en värdering, bland annat hur insynen är, om det finns balkong eller inte, vilka grönområden som ligger i närheten och hur länge sedan den renoverades. Allt detta bör man tänka på i värderingen. Vissa saker är mer populära än andra, som exempelvis kakelugn, högt i tak eller trägolv.

Ett hjälpmedel för att göra en värdering av en bostad är att gå efter priset per kvadratmeter, för att sedan jämföra det priset med hur andra bostäder i områden har värderats. Denna typ av värdering kan dock bli en ganska missvisande uppskattning, då tidigare nämna faktorer som balkong och annat naturligtvis påverkar bostadens slutpris. De delar som har tagits upp här är bara en del av vad som påverkar när i en värdering av din bostad.

Allra enklast när man utför en värdering av sin bostad är så klart att anlita en erfaren mäklare. Visserligen kostar han eller hon en del pengar men undersökningar visar att det allt som oftast ändå lönar sig. Få människor väljer idag att själva utföra sin värdering och försäljning av bostaden. Med en mäklarfirma i ryggen får man dessutom tillgång till en köparkrets som man kanske annars inte skulle nå. HemNet och Bovision är till exempel de mest använda marknadsplatserna för försäljning av bostäder, på vilka bara fastighetsmäklare har möjlighet att lägga ut objekt. Det finns så klart en del mindre seriösa mäklare där ute, så för att hitta en mäklare som man litar på kan det vara värt att höra sig för bland vänner och bekanta som har varit med om värdering och försäljning av en bostad. Att sälja sin lägenhet eller sitt hus kan vara en av de mest lönsamma affärer man någonsin gör, varför det kan vara värt mödan att leta en stund innan man väljer den mäklarfirma som ska utföra en värdering och försäljning av just din bostad.