Om Lägenhetsvärderaren

Lägenhetsvärderaren är en sida som innehåller artiklar och information om att värdera lägenheter och bostäder. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att sälja din bostad. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning eller försäljning av lägenheten

>> Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Värdering Bostadsrätt


>>    Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr

Värdering Bostadsrätt. Förr eller senare flyttar de flesta människor till ett nytt boende. Om man äger en bostadsrätt är flytten inte lika okomplicerad som när man hyr och en omfattande procedur med bland annat värdering måste påbörjas i god tid innan själva flytten. Idag är det få människor som väljer att själva utföra värdering och försäljning av sin bostadsrätt och bostadsmarknaden är dessutom uppbyggd så att många försäljningsportaler enbart är tillgängliga för auktoriserade mäklare. Bovison och Hemnet är Sveriges mest populära ställen för köpare och säljare att mötas, men är båda stängda för privatpersoner som vill sälja sin bostadsrätt själva. Att annonsera ut sin bostadsrätt i sin lokaltidning, på Blocket eller i någon storstadstidning som Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet är visserligen alternativ, men risken är ändå stor att man inte når lika många potentiella köpare med sin bostadsrätt som via tidigare nämnda webbsidor. Bäst är alltså att anlita en mäklarfirma som hjälper till med värdering och övriga frågor.

Vid en värdering av en bostadsrätt är det många faktorer som spelar in. Att endast jämföra med andra liknande bostadsrätter i området har fått för värdering ger en riktlinje, men på inga sätt en fullgod värdering. Att räkna ut det exakta priset på en bostadsrätt är en i stort sett omöjlig uppgift och till syvende och sist är det köparna som avgör vad din bostadsrätt är värd. En av de faktorer som påverkar en värdering på en bostadsrätt är storleken. Om man till exempel ska göra en värdering av en liten trea kan man få en högre värdering än för en stor tvåa. Tvåor finns det gott om, men för par som kanske har en bebis på gång är det mer attraktivt med en bostadsrätt som har ett litet, men separat sovrum till barnet. Standarden på din bostadsrätt är kanske det allra viktigaste vid en värdering. Helkaklade badrum, plats för badkar och en balkong, särskilt om den ligger i söderläge, är saker som smäller högt för många köpintressenter. En balkong sägs höja en värdering av en bostadsrätt med ungefär 10 procent och en kakelugn eller en öppen spis sägs kunna öka en värdering med upp till 100 000 kronor om man har riktigt tur.

Själva grundskicket på en bostadsrätt påverkar också slutpriset på en värdering och här kan man gott tjäna på att göra något åt skicket innan man gör en värdering. Om mäklaren efter en värdering av din bostadsrätt menar att det lönar sig att renovera, bör du nog överväga dina möjligheter för detta. Ibland behövs dessutom inga större insatser och många saker kan man säkert klara utan att anställa hantverkare. Efter en renovering gör man naturligtvis ytterligare en värdering av sin bostadsrätt för att fastställa det nya priset. Å andra sidan har alla köpare naturligtvis olika idéer om den perfekta bostadsrätten. En del föredrar en toppmodern bostadsrätt med hög standard, medan andra uppskattar charmen hos en gammal bostads vinklar och vrår. En del söker dessutom en bostadsrätt som är billig just på grund av att den behöver renoveras.

Läget är naturligtvis också avgörande när man gör en värdering av en bostadsrätt. Vissa stadsdelar är så populära att en värdering av bostadspriset fördubblas jämfört med en värdering av en bostadsrätt i en annan stadsdel, trots exakt samma förutsättningar i övrigt. Köparen vill ofta känna sig hemma i området, barnfamiljer vill gärna ha andra barnfamiljer i närheten, medan en pensionär kanske inte vill köpa en bostadsrätt i ett område med enbart ungdomar. Dessutom kan det för vissa köpare vara viktigt med minimal insyn från förbipasserande, så har man en bostadsrätt på bottenvåningen kan den få en lägre värdering på grund av just detta. Dessa faktorer är naturligtvis svåra att ändra på, men ändå bra att ha med i bakhuvudet så att man inte blir förvånad efter en värdering av sin bostadsrätt.